Flera stora bedrägerier har avslöjats i Europa på senare år – Luxleaks, Paradise Papers, Panama Papers, Danske Bank-härvan – och i centrum finns alltid en anställd som matar journalister med fakta.
Den som avslöjar sin arbetsgivares olagliga affärer riskerar inte bara sitt jobb, sin karriär utan ibland att hamna i fängelse, kanske rentav sitt liv. En utredning från 2017 pekar på att många låter bli att rapportera felaktigheter för att de är rädda. Rapporten visar också att det kan finnas miljarder att tjäna för alla skattebetalare om allt fusk kunde avslöjas och stoppas.
I april 2018 föreslog EU-kommissionen att EU ska införa regler för att skydda anställda som vill rapportera olagligheter. Därtill hade EU-kommissionen länge uppmanats av bl a Europarådet, två gånger Europaparlamentet, Transparancy International, Offentliganställdas europeiska förbund och Europeiska journalistfederationen.
Bara tio europeiska länder hade i förväg någon form av skydd i lagen för anställda som avslöjar interna affärer offentligt. Men även där skyddet fanns var det inte alltid heltäckande. Det visade sig när EU-förslaget väl lades fram att alla EU-regeringar var inte lika varma anhängare av visselblåsare.
Nu finns dock reglerna på plats och dessa ska dessutom följas upp och utvärderas.
Senast i december 2025 ska Europaparlamentet ha på sitt borden fyllig rapport om hur skyddet för den som anmält brott på sin arbetsplats, har verkat.