Sök
Stäng denna sökruta.

Att inte dränkas i julklapps-floden

Paketbud och posten dignar så här års under en flod av billiga julklappar från Kina. Men det inflödet kan framtida jular komma att fastna i EUs pågående tullreform.

Veckorna före jul väller det in paket från tredje land – ja, mest Kina. Julklapparna har vi kunder hittat på nätet, billiga och fina att se på. E-handel har i grunden förändrat våra köpvanor. Det är inte bara till jul som de beställda paketen anländer, var tredje svensk handlar på nätet ungefär en gång i veckan och, oftare än vi tror är det en utländsk sajt vi har handlat på – även när allt är på svenska.

För tullen blir inflödet lite av en mardröm att hålla reda på. Kommer paketen från tredje land så ska tullen t ex säkra att det har rätt ursprung, inte ingår förbjudna kemikalier eller smitta, inte är under sanktion och att momsen är betald. EU har dock, liksom de flesta länder, en regel om att varor av lägre värde – för oss i EU är det 150 euro (1 700 kr) – ska släppas igenom utan varken tulldeklaration eller krångel. Nackdelen med det är förstås att kontrollen blir svag. Dessutom fuskas det rätt vilt med gränsbeloppet. Kring 65 procent av försändelserna anses kringgå reglerna, genom att ljuga om värdet eller att avsändaren delar upp innehållet i flera paket.

Rörigt värre, alltså. EU-kommissionen har nu föreslagit att ta bort beloppsgränsen och behandla alla paket likadant, allt skulle förtullas. Kritiken kommer direkt. Bl a svenska Kommerskollegium och konsultföretaget Copenhagen Economics påpekar att småpaketens hantering skulle bli krångligare och konsumenterna antagligen skulle få betala mer för sin beställda vara.

Men småpaketen utgör bara en mindre del i en mycket större reform som gäller hela tullen. Förslaget är att de 27 EU-länderna ska slå ihop sina tullmyndigheter till en enda europeisk tull. Det finns en logik i det. Eftersom alla EU-länder bildar en tullunion så har vi redan exakt samma regler om vad som får släppas in, vad som ska betala tull och vad som är förbjudet.

EUs tullmyndighet skulle – med hjälp av de 27 nationella tullbyråerna – bygga upp en databas med alla nödvändiga uppgifter, bli snabbare och mer exakt med info till alla EU-gränser om vilka slag av försändelser som ska stoppas. Med samlad information kan man analysera smugglingsmönster och göra riktade tillslag. Parallellt skulle man ge stora eller regelbundna importörer och exportörer status av ”pålitlig handlare” där de själva tillåts tulldeklarera rakt in i databasen så tullen inte behöver spilla tid på den största mängden varor.

Småpaketen skulle inte slippa undan helt, de måste fortfarande momsdeklareras i samma system som idag (IOSS). Ansvaret för att innehållsdeklarera och momsdeklarera paketen, skulle läggas på de IT-plattformar som vi kunder handlar mest ifrån; Amazon, Zalando, Temu och Shein. Kunden skulle slippa de tråkiga överraskningen att det finns extra avgifter i tull eller moms innan varan kan hämtas ut. Går allt enligt EU-kommissionens planer kan databasen dra igång 2026 och ordningen i julklapps-inflödet vara återställt till julen 2028.

Det nya förslaget

EU-kommissionens förslag från maj 2023 handlar om att skapa en samlad tullmyndighet av de 27 nationella tullmyndigheter som idag ansvarar för EUs yttre gräns. Hanteringen av varor förväntas bli snabbare, mer effektiv och mer likvärdig vid alla gränser.

I centrum skulle finnas en databas, som skulle utgöra nav och för företagen bli en one-stop-shop för all tullhantering. Mängden av inkomna uppgifter skulle öppna för analyser där man (eller AI) söker avvikelser och brottsmönster.

Handlare skulle få ansöka om status av pålitlig handlare efter att ha genomgått noggrann säkerhetskontroll. Pålitliga handlare skulle kunna förtulla sitt eget gods så att tullare kan fokusera på risk-försändelser.

Enligt ett separat förslag skulle dagens gräns för varor av lågt värde (150 euro) tas bort. Stora IT-plattformar som förmedlar försäljning som Amazon eller Temu, skulle åläggas ansvar för att varor som handlats på deras sajter när de når en EU-gräns, uppfyller EUs alla krav på innehåll, moms och tull.

Sveriges inställning

Regeringen är inte övertygad om att en så stor reform behövs. Man önskar inte att nationell myndighet (tullen) förlorar befogenheter och vill försäkra sig om att reformen inte innebär kostnader för svenska staten.

Formalia kring beslutet

Art 3 i EUs fördrag gör tull till EU-befogenhet. Förslaget vilar på artiklarna 33 (tullfrågor), 114 (inre marknaden) och 207 (handel). Alla tre innebär den ordinarie beslutsproceduren där det krävs en kvalificerad majoritet i rådet och en enkel majoritet i parlamentet. Ekonomiska och sociala kommittén ska konsulteras.

Vad händer nu?

Europaparlamentet stöder förslagen enligt sin omröstning i mars 2024 men önskar att en rådgivande kommitté tillfogas den nya europeiska tullmyndigheten.

Ministerrådet höll under 2024 rekordmånga utskottsmöten men utan att kunna enas. Kritiken här handlar bland annat om att länder inte vill avstå sin suveränitet över tullen.

Annan kritik har handlat om förslaget att beloppsgränsen tas bort vilket skulle kunna betyda dyrare varor för konsumenterna.

Fler frågor

Läs mer…

Pandemin och miljardregnet över EU

Coronapandemin har slagit hårt mot Europas ekonomi och många miljarder har letats fram för att lindra smällen. Med pengarna väcks också frågor om makt och om EU nu är på väg att vinna mer.

Svartarbete stryps åt

Utnyttjandet av arbetare i jordbruket, trädgårdsnäringen och i svensk skogsindustri, kan ibland likna slaveri. Jordbruket är en sektor med stora säsongsvisa behov av lågutbildad arbetskraft. Det är ett scenario som gjort för att utnyttja utsatta människor, allra oftast dem utan arbets- eller uppehållstillstånd. Läs mer i vår senaste artikel om hur EU ställer sig till det.

Lurad på nätet – EU rycker in

Att ge sig på bedragare på internet kan verka övermäktigt – men nya EU-regler används nu för att försöka rensa upp i e-handeln till skydd för konsumenterna.

Jorden vi ärvde – marken den gröna

Föreställ er att EU skulle reglera var vi bygger bostadsområden eller vägar… Detta är faktiskt nästa klimatinsats som EU-kommissionen förväntar sig av oss – att skydda orörd mark för klimatet och ekosystemens skull.