Diskussionen handlar förstås inte bara om pengar utan också om politik. Hur mycket pengar EU ska spendera på ett visst samhällsområde är ju ett politiskt val.
Debatten om kommande sjuårsperiod inleddes överraskande med att 24 EU-länder förklarade sig villiga att öka sin EU-avgift för att ge EU mer pengar att använda på gemensamma åtgärder inom försvaret, gränser och antiterrorism.
Den svenska regeringen förklarade dock att huvudmålet för Sverige i dessa budgetförhandlingar var att slippa få höjd EU-avgift. Tre nettobetalade länder anslöt sig till den svenska positionen (Danmark, Nederländerna och Österrike).
Mitt i budgetförhandlingarna inträffade så covidpandemin. För att klara den ekonomiska krisen som måste följa beslöt EU-länderna att gå ihop om att låna upp 750 miljarder euro till en återhämtningsfond för att rädda jobben och industriiutvecklingen.
Återbetalningen startar från år 2028.
I EU-toppmötets överenskommelse om den kommande sjuårsbudgeten några månader senare, ökades anslagen trots allt.
Nytt var att minst 30 procent ska vikas till klimatrelaterade åtgärder. 20 procent ska gå till AI och digital utveckling. Området hälsa fick höjda anslag för att bygga en ökad europeisk krisberedskap. Försvar och säkerhet stärktes.
Jordbruk var länge den största EU-utgiften men anslagen har krympt, sedan slagits samman med landsbygdsutveckling för att sedan paras med miljö.
Men för åren 2021-2027 ser en ungefärlig fördelning ut så här:
Störst budgetpost är regionalpolitik (trots något minskade anslag), cirka 36 procent av totalen. Dessa går främst till Öst- och Centraleuropa vars regioner är fattigast.
Jordbruk och miljö är nu näst störst post i EUs budget med cirka 33 procent.
Tredje störst är inre marknaden med cirka 12,5 procen (här ingår t ex forskning).
Grannländer och bistånd får cirka 9 procent.
EU-administration cirka 7 procent.
Migration och gränskontroll drygt 2 procent.
Säkerhet och försvar kring 1,3 procent.
(Observera att klimat alltså inte är en utbruten budgetpost utan ingår i alla sektorer.)
Totalt landade sjuårsbudgeten på nära 1 100 miljarder euro. Nytt är att utbetalning av EU-bidragen ska kopplas till att mottagande land respekterar rättsstaten.
Den här gången hade dock EU-kassan börjat sina halvvägs genom sjuårsperioden. Covid och Ukraina-stödet hade lämnat stora hål.
EU-kommissionen föreslog då att öka intäkterna med 66 miljarder euro, dels från medlemsländerna, dels på några andra sätt.
Inkomsterna från EUs utsläppshandel kunde gå i större grad till EU-kassan (från 25 procent till 30 procent).
År 2027 börjar EU ta ut en importavgift på tung industri med stora CO2-utsläpp. 75 procent av dessa intäkter kunde gå till EU-kassan.
En tredje idé är att 0,5 procent av stora bolags vinstskatt kunde gå till EU-kassan och intäkterna användas för att betala tillbaka EUs covidlån.