Italien som brukar skicka undsättning till grannländerna när sommarens skogsbränder tar fart, kämpade i juli med egna bränder på 900 platser samtidigt.
Många drog slutsatsen att extremvädret bara var början av vad klimatförändringarna kan komma att föra med sig. På ett möte i Bryssel uppmanade inrikesminstrarna därför EU-kommissionen att komma med ett förslag om förstärkt europeiskt samarbete för räddningstjänster.
EU-länderna har sedan 2001 haft ett frivilligt samarbete mellan nationella räddningstjänster, en civilskyddsmekanism. I början var det mest ett telefonnummer att ringa. Det gick till ett center som slog larm till övriga EU-länders räddningstjänster för att få reda på deras möjligheter att hjälpa till – så att det drabbade landet kunde koncentrera sig på akuta insatser.
Med tiden har centret förstärkts betydligt. En frivillig ”pool” finns med resurser från deltagande länder som är villiga att låna ut. EU-satelliten Copernicus har tillkommit som bidrar med värdefull spaning i akuta situationer. Samarbetet har utökats till länder utanför EU (Island, Norge, Nordmakedonien, Montenegro och Turkiet ingår).
Den enskilt största insatsen som gjorts sedan 2001 var under skogsbränderna i Sverige sommaren 2018 när sju flygplan, sex helikoptrar, 67 brandbilar och 360 brandmän från sju länder samt 40 satellitbilder från Copernicus, bidrog till släckningsarbetet.