Sök
Stäng denna sökruta.

Har någon sett min laddare?

EU tröttnade på att vänta på tillverkarna –  därför kräver man en laddare som funkar till alla mobiltelefoner, surfplattor och hörlurar. Det förväntas vara till godo både miljön och människors sinnesro.

2009 fick någon i Bryssel antagligen ett utbrott över sin försvunna laddare – igen! –för då väcktes idén om att det borde finnas en laddare som fungerar till alla mobiltelefoner. För att inte tala om surfplattor, spelkonsoler, stegräknare och all annan bärbar elektronik.

Ett starkt argument mot att varje producent hade sin egen laddare, var mängden elektroniskt avfall som uppstod av detta. År 2009 fanns redan 500 miljoner mobiltelefoner i EU och de flesta såldes, vare sig kunden behövde det eller ej, med obligatorisk laddare. 15 år senare var telefoner och surfplattor oändligt många fler – och bara laddarna gav 11 000 ton elektroniskt skrot varje år.

Men industrin var inte road över att tvingas införa en enhets-laddare utan lobbyade emot förslaget. Istället ingick man en frivillig överenskommelse med EU-kommissionen. Fram till år 2011 skulle man ta fram en gemensam standard som fungerade för alla.
2013 skrev flera företag på ett nytt åtagande för det gamla var inte uppfyllt.
2014 undertecknade sektorn ett tredje åtagande, av samma skäl.
2018 signerade industrin ett fjärde åtagande att nu!, skulle de jobba mot en gemensam standard.
Hela tiden motsatte sig dock starkt giganten på marknaden idén, amerikanska Apple som säljer Iphone. Apple ansågs ha mest att förlora på reformen eftersom man haft en stor sidoförsäljning av sina unika laddare.

Under tiden hade Europaparlamentet emellertid hunnit tröttna för länge sedan och gav mer eller mindre order till kommissionen att lägga ett lagförslag. I september 2021 kom till slut från EU-kommissionen ett bindande lagförslag om gemensam standard och av tekniska specifikationer framgick att det bör vara USB-C.
Vid det laget gav de flesta i industrin med sig och gick över till den varianten. Och när Apple i september 2023 genomförde sin stora årliga lansering av det allra senaste i elektronikprylar, så kom dessa med en standardladdare, USB-C.

Det nya förslaget

EU-kommissionen la i september 2021 sitt lagförslag om en standard för laddare till så kallad mobil radioutrustning, dvs till mobiltelefoner, surfplattor, USB, kameror, osv.
Standarden skulle gälla alla sådana apparater på över 100 watts styrka från 1januari 2024,dock med ytterligare 18 månader för surfplattor.
Europaparlamentet tog sin version i jun i 2022.
I oktober 2022 var bägge lagstiftare eniga om en slutgiltig lag.

Sveriges inställning

Den svenska regeringen var för.

Formalia kring beslutet

Förslaget var en uppdatering av existerande direktiv för marknadsförande av radioutrustning, baserad på artikel 114 (inre marknaden).
Det är den ordinarie beslutsprocessen där det krävs en kvalificerad majoritet i ministerrådet och en enkel majoritet i parlamentet.

Ecosoc ska konsulteras.

 

Vad händer nu?

Så snart förslaget hade lagts fram började tillverkarna att anpassa sig.
År 2023 fann de flesta konsumenter när de packade upp sin nya mobil eller annan elektronisk apparat, att den saknade laddare. Istället för att ingå i paketet (vilket höjer priset) så får konsumenten säga till vid köpet om man behöver köpa till en ny laddare för sin apparat.

Europaparlamentet tog sin version i jun i 2022.
I oktober 2022 var bägge lagstiftare eniga om en slutgiltig lag.

Fler frågor

Läs mer…

Rädda snuset – igen

Sista helgen i november landade ett privatjet på Arlanda med delar av tobakskoncernen Philip Morris´ ledning ombord. De hade kommit för att ta ett nyförvärv i besittning – Swedish Match. De möttes av svarta kvällstidningsrubriker om att snuset var hotat av EU.

Svenskt skogsbruk i EUs fokus

I en klimatstrid har Sverige den ovana rollen som miljövännernas fiende. Det handlar om svenskt skogsbruk och där stundar nu batalj på flera fronter.