Kinesiska företag exporterade kläder och skor för miljarder till Frankrike och Spanien. Men man lät skeppa in kläderna via brittiska hamnar där man bluffade om värdet på varorna. Brittisk tull brydde sig inte om att kontrollera saken för lasten skulle ju vidare.
Väl framme hos de spanska och franska kunderna begärde säljaren sedan ersättning för full moms – pengar som man aldrig betalat ut. Det blev en rejäl extrainkomst för företaget och förlust för franska samt spanska skattebetalare.
Så snart ett brott begås över en nationsgräns, finns det risk att det hamnar mellan stolarna. Nationella rättssystem som ändå har avslöjat brott mot EU-medel kan dessutom bara åtala den del av brott som utförts i det egna landet.
Att samarbeta mellan flera länders rättssystem låter som den självklara lösningen på detta men i själva verket är det rätt krångligt. Bevisföring och brottsbeskrivningar skiljer sig mellan EUs länder. Man måste föra en diskussion på ett främmande språk. Och åklagare har för det mesta tillräckligt med arbete i hemlandet utan att öppna nya, extra besvärliga fall.
Det förklarar varför bedrägerier som upptäckts av Olaf (EU-kommissionens administrativa utredare) och som sedan överlämnats till nationella åklagare för åtal, bara leder till utdömda straff i hälften av fallen.
2013 föreslog EU-kommissionen att skapa en gemensam europeisk åklagare med rätt att åtala gränsöverskridande bedrägerier mot EU-medel (EPPO).
Förslaget tog lång tid att nå beslut. Idén stötte på motstånd hos EU-ländernas regeringar eftersom brott och straff är nationell kompetens. En grupp länder valde till slut att gå utanför det vanliga EU-samarbetet och använda den juridiska formen ”fördjupat samarbete” för att upprätta en sådan åklagare. Besluten om EPPO gäller då enbart de EU-länder som frivilligt anslutit sig (22 stycken).
Första chefen på EPPO blev den rumänska åklagaren Laura Kövesi som leder 21 åklagare från olika EU-länder där alla fungerar som kontakt gentemot sitt hemland. Irland och Danmark har anslutit sig via samarbetsavtal.
Utanför står bara Sverige, Ungern och Polen.