EU ser snett på smugglade hundvalpar

Strykrädda valpar som hukar i en trång bur – vi har sett bilderna i upprörande reportage. Efter mycket tjat på att EU borde göra något, föreslår EU-kommissionen nu en upprensning.

44 procent av alla europeiska hushåll har ett husdjur och många av oss lägger ner en hel del pengar på dem: Halsband, täcken, sovkorgar, leksaker och kostsamma försäkringar. Med så mycket pengar i omlopp har husdjur blivit en stor handel. När EU genom sin gemensamma marknad öppnade gränserna mellan EU-länder, växte också marknaden för husdjur märkbart.

I flera EU-länder finns rena fabriker där valpar föds upp i stora volymer för att skeppas ut till kärlekstörstande hussar och mattar med förfalskade stamtavlor och vaccineringsintyg. Priset för en hund kan bli väldigt högt men något slags rekord slog nog svenska Försvarsmakten som blev pålurade genetiskt undermåliga hundar för 250 000 kronor styck.

Ur samhällets synpunkt har den illegala handeln med husdjur många nackdelar, utöver att den ofta innebär grymhet mot djuren:

  • Den fortplantar djur med medfödda skador eller olyckliga temperament,
  • Den kan sprida sjukdomar okontrollerat som drabbar både djur och människor,
  • Den ger goda förtjänster till kriminella ligor.

För Sverige som kämpat hårt med att hålla den dödliga sjukdomen rabies borta, är risken akut att sjukdomen kan få fäste igen. Man känner till flera enstaka fall av rabiessjuka djur. Tullen stoppade 2017 och 2018 nära 4 300 hundar från att komma in – och avlivade nära 600 av dessa – men anser att mörkertalet i djursmuggling är mycket större.

Från början hade EU ingen tanke på att alls reglera husdjur men för att hålla djursjukdomar under kontroll infördes 2004 krav på ett pass och veterinärintyg för ett husdjur som togs med på resa. Dessförinnan placerades husdjur i karantän ofta på tre veckor minimum innan de släpptes in. Numera krävs istället tatuering eller mikrochip som kan identifiera djuret, samt vaccinationsintyg mot rabies och till slut ett pass, vilket bara tilldelas efter veterinärkontroll.

Det har ändå inte räckt för att få bukt med den illegala handeln som tvärtom bara verkar växa. Hundsmuggling har dock inte setts som ett grovt brott så istället för polis och fängelse, är det tullare och böter som väntar den som åker fast.

I februari 2020 begärde Europaparlamentet att EU-kommissionen måste föreslå skärpt lagstiftning med de överväldigande siffrorna 607 ja-röster mot 3 nej. Man ville se krav på alla EU-länder att ha obligatorisk registrering av hundar och katter. 22 EU-länder hade redan någon form av anmälan eller registrering av framför allt hundar. Sverige är ett av dessa med obligatorisk registrering och märkning av hundar samt, sedan våren 2023, även för katter.
När förslaget väl kom i december 2023, innehöll det inget om tvingande registrering som faller på hushållen. Däremot innehöll det lagkrav på god hantering av djuren från uppfödare, försäljare och importörer liksom krav på märkning och registrering av den som kommersiellt hanterar djuren, så att de kan spåras.

Det nya förslaget

Förslaget om ”välfärd för hundar och katter” lades fram av EU-kommissionen i december 2023. Det innehöll krav på god hantering av djuren (mat, vatten, ljus, utrymme, etc) på alla som handlar med hundar och katter: Uppfödare, kennelägare, djuraffärer, importörer, osv. Den som hanterar djur kommersiellt ska märka och registrera djuren i en databas för att kunna spåras.

Sveriges inställning

Regeringen har inte ännu tagit ställning. Alla svenska partier representerade i Europaparlamentet röstade för resolutionen om förbättrad djurvälfärd.

Formalia kring beslutet

Förslaget är en förordning vilket innebär att den träder i kraft såsom den beslutats, utan någon nationell anpassning i efterhand.
Det grundar sig på artikel 43 (jordbruk) och artikel 114 (inre marknaden) i EU-fördraget.
Beslutet fattas enligt den sedvanliga processen, alltså med kvalificerad majoritet i ministerrådet och enkel majoritet i parlamentet.
Ecosoc ska konsulteras.

Vad händer nu?

EU-kommissionens förslag gick som sedvanligt till bägge lagstiftare, ministerrådet och Europaparlamentet som var för sig inleder förhandlingar om innehållet.
Men förslaget kom mycket sent i mandatperioden. Det sittande Europaparlamentet håller sin sista session i april 2024 och går till val den 6-9 juni 2024. I december 2023 hade man redan många lagar under förhandlingar som ska hinna avslutas.
Skulle sittande parlament inte hinna behandla förslaget, så betraktas det som dött.
Skulle parlamentet hinna börja men inte avsluta sin behandling, så kan det inkommande parlamentet i juli 2024 besluta att skrota förslaget eller ta vid där man finner det.

Fler frågor

Initiativtagande ledamöter i Europaparlamentet:

Svenska kontakter:

Intresseorganisationer:

Läs mer…

När man jagar monster på nätet

Ett EU-förslag för att jaga pedofiler på nätet har hamnat i hetluften, misstänkt för att öppna en dörr till att spionera fritt på oss alla.

Ingen rättsstat – inga EU-pengar

Efterskalvet av coronapandemin skakar om Europas ekonomi och många, många miljarder har letats fram för att lindra smällen. Med de stora summorna väcks också frågor om makt och om EU nu är på väg att vinna mer.

Företag fångat i folkstorm

I februari 2020 blev svenska H&M utpekad som medskyldig till tvångsarbete och förtryck i Kina. Företaget bryter därför allt samarbete med Huafsu Fashion och passar på att uttrycka sin oro för drabbade arbetare. Nu har de smugit sig tillbaka på den kinesiska marknaden. Läs mer i vår senaste artikel på EU-kollen.

När EU skulle köpa ammunition

Det var lätt för EU-ledarna i våras att lova Ukraina 1 miljon artillerigranater. Det verkar betydligt svårare att faktiskt leverera. 

Jorden vi ärvde – marken den gröna

Föreställ er att EU skulle reglera var vi bygger bostadsområden eller vägar… Detta är faktiskt nästa klimatinsats som EU-kommissionen förväntar sig av oss – att skydda orörd mark för klimatet och ekosystemens skull.

Svenska modellen kan kramas till döds

Finanskrisen mellan 2010 och 2017 tog hårt på framför allt de sydeuropeiska länderna i EU. Löntagare, pensionärer och offentliganställda fick bära den tyngsta bördan. Land efter land skar ner på sina utgifter – alltså på pensioner, lärarlöner, A-kassa, osv.