Dit hör att EU-länderna har genomfört likalydande kampanjer för en bättre livsstil och hur man motarbetar cancer. EU har vidare en gemensam läkemedelsmyndighet (EMA i Amsterdam) som testar och godkänner läkemedel för hela EU-marknaden vilket gör det billigare och snabbare att släppa ny medicin liksom att dra in ett läkemedel när det kan behövas.
För EU-medborgare är en fördel att man alltid kan räkna med att få akut sjukvård om man blir plötsligt sjuk eller skadar sig på en resa. Har man med sig och visar upp ett europeiskt hälsokort slipper man betala kostnaden för vården, utöver den eventuella patientavgift som landets medborgare själva erlägger.
Men det går faktiskt att få planerad vård utförd i annat EU-land också, om sjukvårdskön börjat bli väldigt lång hemma. Försäkringskassan tar kostnaden så länge det finns en diagnos och det handlar om en behandling som ges i Sverige också (men vill att man anmäler i förväg). Detta är en EU-reform som tillkom en smula ofrivilligt sedan EU-domstolen i ett utslag 1998 meddelade att EU:s fria rörlighet för tjänster också måste gälla sjukvårdstjänster. Den reformen ledde inte till en större resecirkus bland sjuka människor som flera länder fruktade. För svensk del handlar det till exempel om färre än 1 500 tillfällen årligen och då utgörs en stor del av Haparanda-bor som vänder sig till tandläkare på den finska sidan gränsen.
Kanske detta har hjälpt för nu är EU-länderna öppna för att göra resandet ännu enklare för den som har hälsobesvär av något slag. EU-kommissionen har föreslagit att elektroniska patientjournaler ska finnas tillgängliga i en EU-databas för att kunna ge sjukvårdspersonal i ett annat EU-land tillgång till journalen – om patienten ger sitt tillstånd till det. Patienter skulle samtidigt få rätten att själva alltid ha tillgång till sin sjukjournal. Att samla europeiska hälsodata i en databas öppnar också stora möjligheter för forskningen liksom samhällsplanerare att hämta in betydelsefull information (fast då anonymiserad).
I sjukvård liksom friskvård kan man behöva få ut mer av sin medicin under resa. EU-medborgare har rätten att hämta läkemedel på sina recept i andra EU-länder, även när det är utskrivet av en läkare i hemlandet. Däremot finns ännu inte möjligheten att gå den lite enklare vägen om elektroniska recept, utom än så länge i form av ett frivilligt samarbete mellan ett tiotal EU-länder. Tills vidare är det därför tryggast för patienter att bära med sig pappers-receptet utomlands.