Sök
Stäng denna sökruta.

Att bekämpa brott under brinnande krig

I mars 2022 dök det upp en ny arbetsuppgift för det europeiska polissamarbetet: Att hjälpa Ukraina bekämpa brott under krig.

Europols sambandshögkvarter i den nederländska staden Haag sysslar normalt med organiserad brottslighet av alla slag. Men kriget i Ukraina skulle snart påminna om att det slags kaos som uppstår i ett krig ger oanade möjligheter för kriminella. Vapen cirkulerar nu i stora mängder och hamnar lätt på svarta börsen. Hemlösa kvinnor och barn lockar människohandlare. Både narkotika och migranter kan enklare smugglas in i Europa via Ukraina genom den trängsel som uppstår vid gränserna när miljoner är på flykt.

”Historiskt är Ukrainas gräns till EU-länder mest känd för smuggling av cigaretter och alkohol. Nu är det människohandel och vapen som bekymrar oss mest” kommenterade Fabrice Leggieri, chefen för Frontex, EUs gränspolisstyrka i april 2022. Flera polisgrupper sändes ut för att bistå vid gränserna med att bl a försöka identifiera och stoppa misstänkta kända ligamedlemmar.

Redan dessförinnan hade en annan begäran nått sambandspoliserna: Att börja söka och beslagta lyxbåtar, helikoptrar, lyxbostäder och konst för ryska och belarussiska oligarker. Över tusen personer hade belagts med EU-sanktioner för att de i sina funktioner stöttat kriget mot Ukraina. Någon månad senare hade föremål värda över 300 miljarder kronor beslagtagits av polis och åklagare i den nya operationen ”Freeze and Seize.”

I slutet av mars tillkom ett behov att börja samla in bevis för krigsbrott som ägt rum i Ukraina. Europol och nationella polisteam från EU-länderna begav sig ut på plats för att dokumentera vad man kunde, tillsammans med en grupp från EUs åklagarsamarbete, Eurojust. Men bevisen kunde inte bevaras på ett tryggt sätt i Ukraina. Eurojust vars lokaler ligger vägg i vägg med Europol i Haag, fick ny kompetens för att kunna lagra och analysera detta slags bevisning liksom rätten att dela bevisen med andra inom brottsbekämpning så att brotten en dag kan gå till åtal – i Ukraina, i något av EUs länder eller i den Internationella krigsdomstolen i Haag.

Nu dök ännu ett behov av polisarbete upp: Att försöka hitta saknade personer. EU avsatte 75 miljoner kronor för att organisera datainsamling med uppgifter om människor som försvunnit.
Väldigt snart uppstod diskussionen om kriminalitet efter att kriget tagit slut. Sedan slutet av februari har västvärlden sänt mängder med vapen till Ukraina. Frågan är vart allt tar vägen den dag kriget är över. Europa har dyster erfarenhet av hur mycket vapen som nått kriminella efter balkankrigen på 1990-talet.
Europols chef Caroline de Bolle inledde direkt planeringen för åtgärder som kan behövas för att möta problemet.
Allt europeiskt brottsbekämpningsarbete sker i nära samarbete med de ukrainska motsvarande myndigheterna.

Det nya förslaget

På Eurojust finns åklagare med erfarenhet att utreda krigsbrott och brott mot mänskligheten men byrån har inte legalt stöd för att samla in, analysera och dela så känsligt bevismaterial som det blivit tal om i Ukraina.

EU-kommissionen föreslog den 28 april 2022 att deras mandat utökas. Förslaget vilar på artikel 85 i EU-fördraget vilket beslutas med det ordinarie förfarandet. Det krävs alltså för beslut en enkel majoritet i Europaparlamentet och kvalificerad majoritet i ministerrådet.

Sveriges inställning

Svenska poliser, åklagare, tull och gränspoliser är utstationerade till EU-byråerna och arbetar nära sina kolleger i Europa. Regeringen stödde förslaget om utvidgad kompetens för Eurojust i relation till krigsbrott. Regering och riksdag stöder generellt förslag om vässat polissamarbete.

Formalia kring beslutet

EUs brottsbekämpning
EU-ländernas samarbete om brottsbekämpning växer i betydelse ju mer den organiserade kriminaliteten växer över nationsgränserna.

Europol – är polisernas sambandsbyrå där poliser från alla EU-länder finns på plats för att upprätthålla kontakten med hemlandets poliskår för att byta upplysningar eller göra gemensamma razzior.

Empact heter plattformen som styr upp brottsbekämpningsinsatser mot grov, organiserad brottslighet.

Eurojust – är sambandsbyrån för åklagarna vilka vid behov kan stötta poliserna med nödvändiga tillstånd om husrannsakan, bevisinhämtning, osv.

Frontex – är EUs gränspolisstyrka som stöttar nationella gränspoliser i deras arbete när en orolig situation uppstår vid en yttre EU-gräns.

EUs sanktioner förklarade

Alla sanktioner hittills

Freeze and Seize Task Force

Vad händer nu?

Europaparlamentet snabbedömde ärendet i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikesfrågor och godkände förslaget den 19 maj 2022.
EU-länderna i ministerrådet var likaså extremt snabba och godkände ärendet den 25 maj 2022. Det trädde i kraft omedelbart.

Fler frågor

Eurojust, presskontakt Ton van Lierop
Europol, presskontakter
Frontex, Piotr Switalski
EU-kommissionär för polis-, gräns-, och inrikesfrågor Ylva Johanssons presskontakt

Läs mer…

Livslångt lärande på riktigt

Tänk att få åka på kurs varje år i ett ämne man väljer själv – med bibehållen lön. Eller att spara ihop sina veckor för att satsa på den där trädgårdsmästarutbildningen man drömt om istället för att hänga kvar som revisor. Just så ser EUs vision ut.

Jorden vi ärvde – marken den gröna

Föreställ er att EU skulle reglera var vi bygger bostadsområden eller vägar… Detta är faktiskt nästa klimatinsats som EU-kommissionen förväntar sig av oss – att skydda orörd mark för klimatet och ekosystemens skull.

Flyga mindre eller flyga klimatsmart?

EUs klimatarbete skjuter in sig på varje del av samhällsekonomin men hittills har flyget och fartygen klarat sig väldigt lindrigt undan det slags tunga klimatbördor som annat näringsliv ålagts.

Sommartiden inte förbi

”För sista gången!,” lovade en kvällstidningsrubrik i slutet av oktober 2020 medan en annan höll sig till ”Kanske för sista gången”.
Men något EU-beslut om att ge upp sommartiden finns inte. Bara ett förslag som ligger i en byrålåda.

Nya regler ska stoppa körkortsflykt inom EU

En trafikfarlig förare fick sitt körkort indraget i Sverige men köpte ett nytt i Rumänien att fortsätta köra med på svenska vägar. Nya körkortsregler från EU kan sätta stopp för det.

Företag fångat i folkstorm

I februari 2020 blev svenska H&M utpekad som medskyldig till tvångsarbete och förtryck i Kina. Företaget bryter därför allt samarbete med Huafsu Fashion och passar på att uttrycka sin oro för drabbade arbetare. Nu har de smugit sig tillbaka på den kinesiska marknaden. Läs mer i vår senaste artikel på EU-kollen.