Sök
Stäng denna sökruta.

Lurad på nätet – EU rycker in

Att ge sig på bedragare på internet kan verka övermäktigt – men nya EU-regler används nu för att försöka rensa upp i e-handeln till skydd för konsumenterna.

– Hej Rachel, så tråkigt att du inte fått din beställning, skriver vägledaren Hanna på Konsumentverket till en klagande kund och fortsätter:

– Då Temu endast är en plattform har de troligtvis inget ansvar för den uteblivna leveransen. Så var det men inte längre.

Den kinesiska sajten Temu sköt upp som en raket upp på den europeiska konsumenthimlen våren 2023. Första året hade de över 40 miljoner användare, år 2024 var de uppe i 92 miljoner.
Men Temu levererade alltför ofta besvikelser snarare än de lockande varor som syntes på bild. Temu är dock liksom amerikanska Amazon bara en plattform där företag betalar Temu för att annonsera sina varor. Vad säljarna bjuder ut, har plattformen inte velat ta ansvar för.

Men ett halvår efter Rachels brev till Konsumentverket trädde EUs nya regler för näthandel i kraft – och nu kan Temu inte längre friskriva sig sitt ansvar. I maj 2024 anmäldes sajten av de europeiska konsumentorganisationerna. I juni riktade EU-kommissionen kritiska frågor till Temu. I september var Svensk Handel en av 55 organisationer som skrev till EU-kommissionen och protesterade över att Temu samt sajten Shein tog marknadsandelar från ärliga handlare med bedrägligt förfarande och miljöfarliga produkter. I oktober kom fler frågor till sajterna från EU.

Vid det laget började de oroande uppgifterna bli många och innan månaden var över ansåg sig EU-kommissionen ha nog med fakta för att öppna en formell utredning mot Temu och Shein.
Bland annat utreder man om plattformarna verkligen har de system de måste ha, för att stänga av säljare som missköter sig eller säljer varor förbjudna i EU. EU ifrågasätter också de frestande metoder Temu som tar till för att göra användare smått beroende av plattformen genom spel och utlovade belöningar.

– Vi tar detta allvarligt och kommer att samarbeta, kommenterar bolaget.

EU-kommissionen bygger sitt inhopp på den nya ”Digital Services Act.” Sedan den började gälla har man redan hunnit inleda ärenden mot en rad stora plattformar: Amazon, Google, Meta (Facebook), Linkedin, Pinterest, Booking.com och Ali Express, bland andra. Reglerna som de misstänks bryta mot, är bland annat att inte ge användarna/konsumenterna tillräckligt skydd eller att de utnyttjar kundernas uppgifter för riktade annonser.

Straffen kan bli ganska kännbara. Temu kan t ex få böta 6 procent av sin globala årsomsättning eller – om de dömts men inte bättrar sig – till 5 procent dagligen av årsomsättningen så länge missförhållanden fortsätter.

Det nya förslaget

DSA eller digitala tjänstelagen, täcker all digital handel och marknadsplatser på nätet där konsumenter kan köpa varor eller tjänster.

Reglerna säger bl a:
*Varor som inte får säljas på andra ställen får inte heller säljas på nätet och plattformarna är ansvariga för att hålla uppsikt samt snabbt plocka bort vad som inte är tillåtet liksom att snabbt reagera på anmälningar.
*Minderåriga ska skyddas extra.
*Plattformen är skyldig att kunna spåra alla försäljare.
*Plattformarna ska informera och i vissa fall begära tillstånd, för hur de brukar insamlade uppgifter om användare.

Medlemsländerna ska ha myndigheter som övervakar att reglerna följs i det egna landet medan EU-kommissionen har uppgiften att övervaka de riktigt stora marknadsplatserna, även kallade Very Large Plattforms (VLOPs) eller Very Large Search Engines VLOSEs).
Gräns för att utses till en VLOP är 45 miljoner användare och då får plattformen hårdare inrapporteringskrav, etc.

Temu är det femte ärendet som under DSAs första år lett vidare till en formell utredning. De fyra första var mot plattformen X/twitter, Meta, Ali Express och Meta.

Förordningen trädde i kraft i sin helhet den 1 februari 2024 men för stora plattformar redan 23 augusti 2023.

Sveriges inställning

Den svenska regeringen var positiv till EU-förslaget om digitala tjänster när det kom år 2021.
Regeringen gav i februari 2024 tre svenska myndigheter ansvar att se till att DSA efterlevs i Sverige: Post-o-Telestyrelsen, Konsumentverket och Mediemyndigheten.

Formalia kring beslutet

DSA är en förordning vilket innebär att den träder i kraft i hela EU så som den har publicerats i EURLex motsvarande SFF). Den bygger på artikel 114 (inre marknaden) i EUs fördrag vilket innebär att den tagits med kvalificerad majoritet i ministerrådet och enkel majoritet i Europaparlamentet.

Vad händer nu?

När EU-kommissionen anser sig ha tydliga bevis om lagöverträdelser mot en plattform, överlämnas dessa i form av preliminära slutsatser. Detta har hittills bara skett i ett ärende, i juli 2024, vilket gällde en utredning som öppnats mot X/twitter i december 2023.

Det gällde dels Xs nya metod för att verifiera en twittrares identitet som har blivit att sälja dessa blå kännetecken till den som är villig att betala och använder sk ”dark patterns”. Det gällde också hur annonser tillåts som saknar avsändare och slutligen att X/twitter nekar forskare tillgång till deras (anonymiserade) data för forskningsändamål vilket krävs i EU-reglerna.

Plattformen har därefter tid på sig att invända mot slutsatserna. Därefter ska EU-kommissionen bedöma hur stora böterna bör vara. Maxbelopp är 6 procent av plattformens globala årsomsättning. Vad som påverkar beloppet är hur allvarlig skadan kan anses vara och hur samarbetsvillig plattformen varit under utredningen samt om den visat vilja att bättra sig under ärendets dialog.

Fler frågor

Läs mer…

När man jagar monster på nätet

Ett EU-förslag för att jaga pedofiler på nätet har hamnat i hetluften, misstänkt för att öppna en dörr till att spionera fritt på oss alla.

Ingen rättsstat – inga EU-pengar

Efterskalvet av coronapandemin skakar om Europas ekonomi och många, många miljarder har letats fram för att lindra smällen. Med de stora summorna väcks också frågor om makt och om EU nu är på väg att vinna mer.

Att ta tåget i Europa

Greta Thunberg tog tåget till Davos och plötsligt var det som en propp släppte och alla undrade: I dessa tider av klimatoro – varför ska det vara så svårt att åka tåg i Europa?

Svartarbete stryps åt

Utnyttjandet av arbetare i jordbruket, trädgårdsnäringen och i svensk skogsindustri, kan ibland likna slaveri. Jordbruket är en sektor med stora säsongsvisa behov av lågutbildad arbetskraft. Det är ett scenario som gjort för att utnyttja utsatta människor, allra oftast dem utan arbets- eller uppehållstillstånd. Läs mer i vår senaste artikel om hur EU ställer sig till det.