Spontant kunde man kanske tro att en insats mot låga kvinnolöner skulle väcka svenskt jubel men så är inte fallet eftersom – i alla fall enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner): ”EU-förslag hotar den svenska modellen.”
EUs initiativ tas eftersom kvinnolöner i Europa ligger drygt 14 procent lägre än manslöner för samma jobb. Den löneklyftan har i stort sett inte har minskat på tio år. Då menas löneskillnader som inte kan förklaras med att personer har olika uppgifter eller ansvar, har olika meriter och erfarenhet eller kanske jobbar halvtid, osv.
EU-förslaget ville lägga ansvaret på arbetsgivaren att ta itu med detta – på företag med fler än 250 anställda. De anställda ska t ex få besked om företagets lönenivåer och efter vilka kriterier de sätts. Arbetsgivaren ska årligen kartlägga löneläget för olika kön. Är löneklyftan större än 5 procent, ska arbetsgivaren tillsammans med facket göra en bedömning av skälen och se om det måste korrigeras. Idén är att informationen ska hjälpa en diskriminerad anställd att få rätt lön eller kunna stämma sin arbetsgivare.
Det svenska motståndet kan verka förvånande eftersom arbetsgivare i Sverige har varit skyldiga sedan 1994 att kartlägga löner ur ett jämställdhetsperspektiv. Sverige anses vara en pionjär på området. Och här gäller skyldigheten redan vid gränsen 25 anställda.
Men det finns några saker som gör direktivet besvärligt. Dels hanteras arbetsmarknad i Sverige framförallt i kollektivavtal och parterna ogillar alla påbud utifrån som rör deras område.
Särskilt ovälkommet är all insyn i lönesättning. I Sverige är kollektivavtal och deras innehåll inte offentliga och så vill arbetsmarknadens parter ha det.
Inte bara den stora offentliga arbetsgivaren SKR reagerade därför kritiskt mot EUs kvinnolöns-initiativ, det gjorde också den svenska regeringen, de flesta riksdagspartier och arbetsmarknadens parter. Så småningom har bla socialdemokrater och vänstern dock flyttat sig. Möjligen eftersom kampen mot låga kvinnolöner må ha startat tidigt i Sverige men svensk forskning visar att inte mycket händer på detta område i Sverige heller.