Uppslaget kommer inte från någon EU-politiker eller EU-byråkrat. Det kommer från en grupp européer som har tagit ett så kallat ”medborgarinitiativ”. Dessa initiativ är inget mindre än alla EU-medborgares möjlighet att få vara med och bestämma vad som ska lagstiftas på EU-nivå.
Nu är vi ju 447 miljoner EU-medborgare totalt, så för att begränsa risken för att små grupper kidnappar denna demokratiska chans har EU lagt in några spärrar.
För att ett medborgarinitiativ ska kvalificera sig till att bli övervägt och utrett av EU-kommissionen krävs därför:
* att frågan ligger inom EUs juridiska och politiska kompetens,
* att frågan inte är avsett som trams eller dumheter,
* att idén inte bryter mot EUs grundläggande värderingar.
Hur man hanterar tobaksprodukter är EU-kompetens, eftersom detta är varor som säljs på den inre marknaden. EU har också möjlighet att förbjuda eller begränsa rätten att fritt sälja produkter som kan vara skadliga – det ligger inom politikområden folkhälsa och miljö. Initiativet har bedömts vara allvarligt menat och ligga inom värderingsramen.
Den legala tröskeln har alltså tobaks-initiativet klarat så man fick grönt ljus i augusti 2022 för att gå vidare. Nu väntar nästa tuffa uppgift. En högst praktisk begränsning är nämligen också:
* att inlämnarna av förslaget kan bestyrka namnunderskrifter från minst en miljon EU-medborgare från minst sju olika EU-länder.
Tobaks-initiativet har tolv månader på sig att samla in sina namnunderskrifter, mellan januari 2023 och 2024. Om någon läsare är hågad att hjälpa till, så är vad icke-rökarna önskar sig (förutom säljförbudet) att EU vidtar åtgärder för att…
* förbjuda tobaksförsäljning efter år 2028 till alla födda efter år 2010.
* att åstadkomma tobaks- och cigarettstumps-fria kuster och stränder,
* skapa ett europeiskt nätverk för tobaksfria nationalparker,
* utöka ”vaping-zoner” utomhus och att,
* förbjuda all tobaksreklam.
Att få ihop en miljon namnunderskrifter är inte enkelt att åstadkomma. Därför brukar det bli redan etablerade, stora organisationer som klarar detta nålsöga. Sammanlagt har 118 medborgarinitiativ nått EU-kommissionen under de tolv första åren som möjligheten funnits. 91 initiativ har godkänts för nästa steg, liksom alltså tobaksinitiativet.
Av de som föll, stupade 23 stycken på legala grunder, 40 drogs tillbaka av organisatören och 43 fick ihop alltför få namnunderskrifter. Där föll till exempel ett krav på att EU-sången (Beethovens Ode till glädjen) ska sjungas på esperanto eller att Europa ska utfasa all kärnkraft.
Totalt har bara sex stycken medborgarinitiativ lyckats, de har blivit föremål för utredning av EU-kommissionen huruvida de bör bli förslag att lägga fram för de två lagstiftarna, Europaparlamentet och ministerrådet.
”End The Cage” (att bura in djur i lantbruket i onödan) är det initiativ som är närmast att gå helt i mål. EU-kommissionen lovar att före utgången av 2023 föreslå en humanare lagstiftning för djur på bondgårdar.
One of Us, en av de första, önskade att EU inte finansierar forskning i mänskliga embryon. Man vann att diskussionen kom upp på bordet men det förblir trots allt EU-ländernas nationella sak att avgöra för egen del.
Förbjud glyfosat som växtskyddsmedel var mycket brett uppbackat och vann några insatser från EU-kommissionen men dessa bromsades sedan av EU-regeringarna i ett senare skede. Frågan är fortsatt på radarn.
Det absolut svåraste hindret att passera visar sig alltså vara, att lagstiftarna inte alltid uppskattar medborgarnas goda idéer.