Modebutiker världen över har som bekant börjat ta begagnade kläder i retur men än så länge hamnar mycket av det insamlade på någon sopstation. Vi i väst är så snabba med att köpa nytt att inte ens utvecklingsländerna klarar att ta emot mängden kastade kläder som vi gärna vill ge bort.
Södras Once More är inte bara en världsnyhet i modevärlden, det är också precis vad EU önskar sig från all industri.
En ”cirkulär ekonomi” står nämligen högt på EU:s agenda, alltså en ekonomi där miljötänket är del av designen för en produkts hela livscykel från start till slut (kallat ”ekodesign”).
Det betyder att rätt råvaror måste användas och att tillverkningsprocessen, förpackningen, transport och lagring ska vara genomtänkt så att när byxorna, cykeln eller bläckpennan har gjort sitt, kan alla enskilda delar tas tillvara igen.
Södra Skogsägarna gör precis detta när de kan ta en tröja – även med inslag av flera olika textilfibrer – och omvandla det till textilmassa som kan förvandlas till fibrer på nytt. Det gäller bara vita plagg än så länge och bara 20 procent av plagget blir massa, men det är en god start.
Europaparlamentet önskade sig i december 2020 en lagstiftning av EU-kommissionen som bland annat ger konsumenten en ny rättighet: ”Rätten att få reparerat”.
EU tog ett blygsamt steg i den riktningen med regler som från 2021 ställer krav på tillverkare av hushållsmaskiner att i minst tio år ha reservdelar kvar för alla modeller så de går att reparera.
Europaparlamentet vill nu gå längre så att det normala alltid blir att få reparerat, inte att köpa nytt. Produktgarantin kunde till exempel omfatta rätten att få en del i en vara utbytt, information om reparationsmöjligheter kunde spridas, en begagnat-marknad stöttas, och så vidare.
Idén kan leta sig in i ett nytt lagförslag om ekodesign och hållbarhet som EU-kommissionen utarbetar som man höll en öppen konsultation på nätet om under senhösten 2020. Initiativet möttes av positiv respons och mängder med goda idéer, från storindustrier till konsumentorganisationer.
Tillverkare av alla slags produkter, stora som små, bör därför räkna med att det nya lagförslag som kommer under 2021 både ställer miljökrav på deras processer – från vagga till grav – liksom på deras färdiga produkter.
Ekodesign är det nya svarta.